Sara's FotoPage
Sara Une Fleur Delicate - living, learning & loving for the sake of Allah
By: Sara Une Fleur

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[Archive]
Sunday, 17-Oct-2004 00:00 Email | Share | | Bookmark
FIRST DAY OUT - ADELAIDE

my university
hughes plaza
bonython hall - twice a lifetime
View all 9 photos...
Bismillahi Rahmani Raheem..

First day out to the city of Adelaide. Went all on my own.. pengalaman pertama naik bus ke city.. malu nak tanya nak stop kat mana.. sekali pakcik bus tu menjerit sampai ke belakang bus.. "miss.. didn't you want the art gallery miss.. we're here miss". aduh.. malunye saya. sape suruh tak tanya kan?? Got to town at about 10 am. Rupa-rupanya.. hari ahad.. semua kedai buka pukul 11 am di adelaide. Maksudnya.. takde orang pun kat city. Sunyi je.. eh.. peliknya capital city takde orang..

Pegi tengok uni dulu, tapi sebab takde orang langsung.. dan campus agak besar.. rasa takut jugak nak explore lebih-lebih (takut apa tak tau lah..) Mula-mula masuk kawasan uni.. rasa cantik sangat all the buildings. Terfikir.. "camne la aku nak belajar kat sini, mesti asyik duk tengok bangunan and scenery je".. tapi skrang dah hampir abis tahun pertama.. jarang pun stop to take in the scenes. Kena cuba untuk jadi cam dulu la kot.. start to notice the beauty around me. Mula-mula masuk kawasan uni.. ambik gambar semua bangunan.. sebab semua cantik.. tapi skrang dah tiap-tiap hari tengok.. jarang appreciate betapa cantiknye uni ni sebenarnya.. sampai skrang belum ambik gambar river torrens.. ada di belakang univ of adelaide.. subhanallah.. sungguh cantik.. nanti dah ambik gambar saya letak kat sini insya'Allah.

Lepas tengok-tengok uni.. pegi art gallery.. spent 2 hours kat sana kot. Seronok.. sebab banyak australian art.. yang menerangkan sejarah negara ni.. takdela tengok gambar camtu je.. dapat belajar banyak. Lepas tu dah pusing-pusing satu art gallery tu.. rasa penat lak.. so tak jadi nak tengok museum dan library.. ambik gambar dari luar je. Dan cukup memalukan.. sampai sekarang pun belum masuk museum tu! Padahal sebelah uni je. Tanamkan azam.. nak pegi sebelum abis tahun ni.. hehe..
Library pernah la pegi.. tapi jarang2 la jugak. Sebenarnya best kalau study kat situ.. Gambar tu library lama rupanya.. dah tak guna dah. Just for show je. Library yang sebenar adalah di antara library lama ni dan state museum. Hehe.. tertipu rupanya!

Tula my first day out in Adelaide.. walaupun keseorangan je.. but it was fun


Saturday, 16-Oct-2004 00:00 Email | Share | | Bookmark
MULA-MULA SAMPAI DI OZ - MELBOURNE

excited melihat tram
architecture best di federation square
flinders st train station
View all 4 photos...
Bismillahi Rahmani Raheem,

Ni gambar-gambar waktu mula-mula sampai kat Australia. Before coming to Adelaide kitorang ada brief orientation bersama MSD for a few days in Melbourne. Ingat lagi waktu dalam van on the way from the airport nak ke Malaysia Hall.. cuaca panas, pokok2 semua kering. I was happy, coz I finally felt at home..

One of the days kt Melbourne tu, ada sisters yang bawak kitorang jalan-jalan. Gambar yang 1st tu dekat dengan Malaysia Hall.. I was just so excited to see a tram after all these years.. Also everything around me was so green.. rasa tenang sangat.. subhanallah!

Dekat city of Melbourne.. kitorang pegi tengok federation square.. iaitu bangunan yang pelik2 sikit tuh.. controversial gak pembinaan federation square ni. Ada orang tak suka architecture dia, sebab tengah-tengah city among all the old, classic architecture. Pulak tu, kos pembinaan sangatlah mahal.. berjuta-juta aussie dollar. Tu yang waktu tengah bina.. ramai la orang komen macam-macam.. tapi sekarang dah bina tu.. takde orang nak bising dah..

Flinders St train station is across the road.. sorryla gambar tak bagus.. tak centred dsb. Waktu ambik gambar ni dah nak kena tinggal dengan sisters yang lain sebenarnya.. tu yang ambik cepat-cepat tuh.. Tak familiar sangat dengan train station ni.. Spencer St kenal la.. tiap kali ke Melbourne mesti naik train sampai ke sana..

Anyway.. after about 2-3 days in Melbourne.. bertolak pulak ke Adelaide on Qantas airlines.. Australia's MAS la camtu. Mula-mula pakcik2 MSD belanja coffee.. but I had a hot chocolate. Sedap sangat.. hehe. Best naik flight tuh. Walaupun local flight, tapi leh tengok TV. Tapi mainly berita la. I listened to the radio, some sort of discussion about reality tv shows. Their arguments were really quite interesting.. dan sara berazam untuk start doing more reading and thinking more.. sebab pemikiran dah jadi agak tumpul sejak tinggalkan debate waktu sekolah dulu.. tapi sampai sekarang sara belum push myself untuk fikir out of the box lagi.. ntahlah..

Ok.. kemudian tiba di Adelaide.. nanti sambung..


[Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net